jump to navigation

Pabellón digital del agua mayo 27, 2008

Posted by christian saucedo in Media facade.
Tags: , ,
trackback

Tipo. Fachada media – reactiva y/o auto activa

Autor. Arq. Carlo Ratti & SENSEable City del MIT

Edificio. Pabellón digital del agua

Ciudad. Zaragoza

País. España

Año. 2008

Web. http://www.digitalwaterpavilion.com/

Imágenes. http://www.digitalwaterpavilion.com/

Video. http://www.youtube.com/watch?v=mtMzbeMA58I

Vía. http://www.digitalwaterpavilion.com/

Descripción

El Pabellón digital del agua forma parte del proyecto de Milla Digital y será el primer edificio del futuro barrio digital en ponerse en pie. Estará situado en la entrada sur de la Expo, en la plaza de acceso de la margen Derecha al recinto -junto al Pabellón Puento de Zaha Hadid-, y permanecerá abierto después de la muestra.

El pabellón, que ha sido diseñado por los arquitectos Carlo Ratti y Walter Nicolino, en colaboración con el Instituto de Tecnología de Massachusetts, destaca por su innovadora y vanguardista fisonomía, especialmente en su aspecto exterior. Las paredes del edificio serán láminas de agua que al ser controladas de forma digital a través de unas válvulas especiales, permitirán la proyección de todo tipo de diseños y mensajes en sus fachadas, así como la apertura de la entrada cuando el visitante se acerque. Estos muros consisten en una conjunto de válvulas de solenoides colocados a poca distancia entre sí junto a una tubería suspendida en el aire. Las válvulas pueden abierse o cerrarse, a intervalos veloces, y controladas por una computadora central. Esto produce una cortina de agua con vacíos en lugares específicos, como un patrón de pixeles creados de aíre y agua en comparación con los puntos luminosos en una pantalla digital. La estructura totalmente se convierte en un display digital delgado que continuamente muestra imágenes desplazándose hacia abajo.

Todos los muros del pabellón serán hechos con agua digital, y también las particiones verticales, incluyendo al techo y todos los muros divisorios interiores. El techo del pabellón, cubierto por una delgada capa de agua, será soportado por grandes pistones que lo controlan y modifican para que se eleve hasta su altura máxima (cuatro metros) y descienda incluso al nivel del suelo, cuando exista mucho viento gracias a un sistema inteligente conectado a un barómetro, dejando visible entonces sólo algunos de sus módulos interiores.

En el pabellón estará situado un punto de atención turística al visitante, además de una exposición sobre el proyecto de Milla Digital. La superficie total del pabellón será de 400 metros cuadrados.

Description

Concept

The Digital Water Pavilion should reveal an experience of Zaragoza, both for its present condition and for its future. The city is undergoing a period of sustained urban growth, with the concurrent presence of two significant projects – the Expo 2008 and La Milla Digital. Both of them will shape the city in the coming decades, and redefine its image in the world.

The Expo’s theme is “Water and Sustainable Development”; La Milla Digital focuses on the knowledge economy and seeks to achieve a successful integration of digital and information technologies in the urban environment. A connection between the two projects can be seen in the use of interactive “Digital Water,” as proposed by the Massachusetts Institute of Technology. Digital Water can be described as a wall made with a digitally-controlled flow of water. It would be possible to display writings and patterns on it, as well as connecting sensors to create an interactive digital-physical environment.

By its nature, digital water seems an ideal medium to showcase Zaragoza of the future. We plan to use it extensively in the new pavilion, as one of the main elements.

Landscape

The pavilion is conceived as part of the Paseo del Agua, a long landscaped axis running from the Delicias Station to the Expo. The Paseo del Agua is a wet and responsive pathway that runs on two levels, ground and roof. The change in height corresponds to our Pavilion; its wet roof can be seen as an extension of the Paseo. Our Pavilion’s moveable structure allows it to relate to the ground level, the roof level and all levels between.

Components

The Pavilion consists of four main components: two “boxes” – a 12 m2 tourist information center and a 30 m2 café with upstairs terrace; a wet roof covering the remaining 330 m2; and several tables and benches. 
The tourist information center and the café work as asymmetrical poles, both structurally (they help stabilize the roof) and conceptually. The tourist information center’s upper level is illuminated and can be seen from far away. The café’s upper level hosts a terrace with outdoor seating, where visitors may enjoy the view of the surrounding landscape (from Ferrater’s Delicias Station to Zaha Hadid’s Pabellon Puente and the Ebro river). The visual axis as perceived from the Pavilion terrace reflects its goal – to serve as a connector between La Milla Digital and the Expo.

Communication

The Pavilion is primarily a showcase for the future of Zaragoza. Traditional informational materials will be provided at the tourist information center, a 30 m2 glass box staffed by up to six people. Additional information will be available throughout the building, using interactive screens, projected videos, and ultimately text and lettering displayed on the Digital Water wall. 

The bar is another medium of information. Here, visitors can learn more about Zaragoza through a variety of means, including tablecloths and changeable walls. The presence of the café will be important in the future, as it will help keep the building alive well after the Expo is over. After September 2008 the Expo’s Puerta Sur will become a park, which would effectively be complemented by the café.

In general the Pavilion will sustain the park’s use and feature exhibitions about Zaragoza and La Milla Digital.

Reconfigurability

The Pavilion should serve as a showcase for the Zaragoza of the future. We thought of a responsive environment to communicate the beauty and purity of water and the interactive potential of digital technologies.

The presence of water walls and digital technology allow the building to be reshaped. Water walls along the perimeter and additional internal ones create spaces that are reconfigurable through time. Furthermore, the roof is moveable thanks to hydraulic pistons that can raise and lower it. The result is a wide array of spatial configurations; the building can adapt according to visitor flow, time of day, weather conditions, or program needs.

Here are a few examples. Full access to the tourist information center could be provided by switching off all water partitions around it, while a new water curtain could be displayed around the bar making it a more intimate space. In a different situation an open space could be created in the middle of the building, leaving the two “boxes” enclosed and acting independently. Finally, in the event of strong winds, the entire roof could be lowered to 3 meters in order to minimize splashing from the water curtain.

One could also describe the structure as a switch on-off. When the roof is at ground level the building disappears and offers just a minimal space of 50 m2; when the building is open and the roof is at its highest point (4.5 meters), all 400 m2 can be used.

Fluidity

Much has been written in recent years about the concept of fluidity in architecture and how fluid forms have become possible thanks to the use of digital technologies. However, most forms that look fluid are then built in concrete or steel, in a fixed configuration. Our Pavilion seeks to explore the boundaries of fluid architecture by making a building that literally “is” fluid. Apart from the tourist information center and the café, which occupy a minimal amount of space, the rest of the Pavilion is adaptable, transient space, which responds to the changing patterns of use.

The structure does not have any superfluous elements. It has been reduced to its bare minimum: two “boxes” and a few benches and tables. This minimalist configuration can be used under all partition and roof positions.

Comentarios»

1. Pabellón digital del agua « NAIT5 - julio 10, 2008

[…] el espectáculo empezó… Pabellón digital del agua en la Expo Zaragoza […]


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: