jump to navigation

Crowd marzo 24, 2010

Posted by christian saucedo in Media facade.
Tags: ,
trackback

Tipo. Fachada media – autoactiva

Autor. Julian Opie

Autor instalación. Julian Opie

Edificio. Daewoo building

Ciudad. Seúl

País. Corea

Año. 2009

Web. http://www.julianopie.com/

Imágenes. http://www.julianopie.com/#/artwork/film/2009/2449

Video. http://www.youtube.com/watch?v=7QL6yx4ENks

Vía. http://joongangdaily.joins.com/article/view.asp?aid=2912789

Descripción

Description

These “people,” if you want to call them that, are colorful, friendly and, luckily, just two-dimensional.

The figures are part of an evening art display on the digital facade of the newly opened Seoul Square building – formerly known as the Daewoo Center – in front of Seoul Station.

The facade, dubbed a “media canvas,” is the centerpiece of a larger effort to transform the front of the city’s central train station into a vibrant, innovative area that could become a tourist attraction in its own right. It’s also the city’s latest effort to create public artwork that can be enjoyed by large numbers of people.

The newly opened digital display is turning heads for its sheer size. Towering 78 meters (256 feet) high, stretching 99 meters wide and covering a total of 7,722 square meters (83,118 square feet), it is the largest light-emitting diode (LED) screen in the world. The screen consists of 42,000 LEDs fixed onto Spanish terra-cotta tiles blanketing 19 floors of the Seoul Square building.

The facade officially came to life Wednesday evening, displaying the “Walking People” piece by renowned British pop artist Julian Opie. The screen will alternate Walking People with a piece by Yang Mankee, called “Mimesis_scape,” every other evening through the end of the year, when more works will be incorporated.

Opie’s piece displays seven people walking in random formation. Like his other pieces, these individuals depict the artist’s friends.

Influenced by billboards, Japanese woodblock prints and classical portraits and sculpture, Opie created the images as drastically simplified black outlines with boxed-in areas of color and minimal detail using a variety of media technologies.

Yang’s Mimesis_scape portrays Mount Namsan under a sky that changes colors. Set against this backdrop is a multitude of Rene Magritte-inspired men dressed in black coats and bowler hats and holding open umbrellas, floating up and down while spinning around.

Yang said he wanted to recreate the mountain skyline to help break up the monotonous cityscape. “The Seoul Square building is very overwhelming and I wanted to revive the scenery of Namsan,” Yang said.

The former Daewoo building was considered an architectural and technological monument when it was built in 1977, but many locals also criticized it for blocking the view of Namsan. The effort to revitalize the building with artwork both inside and out started one year ago when KR1, which owns the structure, opened bids for the project. The Gana Art Center, which strongly pushed a media art concept, won the bid. It cost 6 billion won ($5.2 million) to produce the LED screen and adorn the inside of the building with various artworks.

Comentarios»

No comments yet — be the first.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: