jump to navigation

Khan Shatyr Entertainment Centre agosto 6, 2010

Posted by christian saucedo in Illumination of structures.
Tags: ,
trackback

Tipo. Iluminación de estructuras – autoactiva

Autor. Foster + partners

Autor instalación.

Edificio. Khan Shatyr Entertainment Centre

Ciudad. Astana

País. Kazakhstan

Año. 2009

Web. http://www.fosterandpartners.com/

Imágenes. http://www.fosterandpartners.com/

Video.

Vía. http://plusmood.com

Descripción

Khan Shatyry ( “Real Marquesina”) es una carpa gigante transparente construida en Astaná, capital de Kazajstán para dar cabida a eventos masivos en esta importante Ciudad.El proyecto arquitectónico fue presentado por el Presidente de Kazajstán, Nursultan Nazarbayev en diciembre de 2006.

El edificio de 150 metros de altura tiene una tienda de 200 metros de base elíptica que abarca 100.000 metros cuadrados. Bajo la carpa, un área de más de 10 estadios de fútbol, es una escala urbana interior del parque, de compras y entretenimiento con sede empedradas, plazas y calles, un bote de río, centro comercial, minigolf y playa de interior. El techo está construido a partir de ETFE suspendido en una red de cables que encadenan de una aguja central. El material transparente permite que la luz solar pase a través de la cual, junto con los sistemas de calefacción y refrigeración interna de mantienen una temperatura entre 15-30 ° C en el espacio principal y 19-24 º C en la venta al por menor de unidades, mientras que fuera de la temperatura oscila entre -35 a +35 ° C todo el año. Después del Palacio de la Paz y la Reconciliación (2006), una gigantesca pirámide de vidrio en Astana, esta obra se consolida como el segundo proyecto diseñado por el arquitecto británico Norman Foster (de Foster and Partners), Reino Unido y los ingenieros de Buro Happold . Colaboradores de la línea de arquitectos, UMO y Gültekin.

Description

The project is located at the northern end of the new city axis and soars 150 metres from an elliptical base to form the highest peak on the Astana skyline.

Khan Shatyr will be an important new destination for the people of Astana to enjoy at all times of the year, whatever the weather. We are delighted to celebrate its official opening today. With the Palace of Peace and Khan Shatyr, we are proud to have designed the two landmark structures for such prominent points along the city’s main axis – their forms express the change of emphasis and function, from religion to entertainment, as you pass along this grand new boulevard.

Nigel Dancey, a Design Director at Foster + Partners

The Center represents a major new civic, cultural and social venue for the people of Astana, bringing together a wide range of activities within a sheltered climatic envelope that provides a comfortable environment all year round.

The tent-like, cable-net structure is located at the northern end of the new city axis and soars 150 metres from an elliptical base to form the highest peak on the Astana skyline. The building encloses an area in excess of 100,000 square metres within an ETFE dome, with dramatic views over the city and the Steppes beyond. Contained within it is an urban-scaled park, along with a wide variety of entertainment and leisure facilities, including retail, cafes, restaurants, cinemas, and flexible spaces that can accommodate a varied programme of events and exhibitions. The different levels form undulating terraces, the uppermost terrace forming a water park.

Temperatures in Astana can drop to -35 degrees Celsius in winter and climb as high as +35 degrees in summer. The three-layer ETFE envelope is designed to shelter the enclosed accommodation from weather extremes and to allow daylight to wash the interiors. In winter, a key challenge is to prevent the formation of ice on the inside of the envelope. This is achieved by a combination of temperature control and directing warm air currents up the inner surface of the fabric, a strategy that also prevents downdraughts. In summer, fritting on the outermost foil layer provides solar shading. Inside, low-level jets direct cool air across the space, while opening vents at the apex induce stack-effect ventilation.

Comentarios»

No comments yet — be the first.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: